Peloista vapaaksi

Mitä tämä käytännössä tarkoittaa? Voimmeko vapautua peloista, jotka haittaavat yhä useamman elämää tänä päivänä? Kyllä voimme, oppimalla tuntemaan Jeesuksen rakkautta henkilökohtaisesti, niin että se vähitellen lisää sisäisen turvallisuuden tunnetta ja peloille jää yhä vähemmän tilaa.

Pelko voi johtua jostain pelottavasta tapahtumasta, lapsuudessa saamistamme kehotuksista varoa asioita, tai asioista, joita poimimme mediasta tai internetistä. Maailma on täynnä pelottavia uutisia, ja on yhä haastavampi navigoida niistä suojassa. Joten on sinänsä ymmärrettävää, että myös pelko mielenterveysoireena on lisääntynyt.

Hebr. 2:14,15 Koska siis lapsilla on liha ja veri, myös hän tuli niistä samalla tavoin osalliseksi, jotta hän kuoleman kautta kukistaisi sen, jolla oli kuolema vallassaan, nimittäin Paholaisen, ja vapauttaisi kaikki, jotka kuoleman pelosta olivat koko elämänsä ajan olleet orjuudessa.

Tänä päivänä moni kärsii myös paniikkiahdistuksesta ihmisjoukoissa tai sosiaalisten tilanteiden pelosta. Tämän tyyppiset ihmispelot rajoittavat elämää, eli pelko vangitsee. Siitäkin Jeesus haluaa vapauttaa, ja sekin prosessi edistyy kun oma identiteetti Kristuksessa saa vahvistua. Kun oppii luottamaan olevansa Jumalan rakas ainutlaatuinen lapsi, luotu Hänen kuvakseen, ahdistus ja pelko hälvenee.

Hebr. 13:5,6 sillä hän on itse sanonut: ”En minä sinua hylkää enkä sinua jätä.” 6Siksi me sanomme turvallisin mielin: ”Herra on minun auttajani, en minä pelkää. Mitä voi ihminen minulle tehdä?”

Onpa pelon tausta mikä tahansa, niin siinä on kyse heikosta turvallisuuden tunteesta. Turvallisuuden tunne voi vahvistua hyvissä läheisissä ihmissuhteissa (esim. vanhemmat, puoliso, ystävä, terapeutti). Ylivertainen suhde on henkilökohtainen suhteemme rakkaussuhteemme Jeesukseen, jossa saamme kasvaa rauhassa ja luottaen, että Hän kulkee kanssamme missä ja milloin tahansa, ulkoisista tilanteista ja tekijöistä riippumatta.

1Joh 4:18 Rakkaudessa ei ole pelkoa, vaan täydellinen rakkaus karkottaa pelon. (Jumala on rakkaus)

Tulet huomaamaan, että pelko yleensä lieventyy vähän kerrassa. Toki Jumala pystyy vapauttamaan pelosta myös kertaheitolla rukoustilanteessa, mutta tällainen asteittainen prosessi on myös erittäin hyvä ja toimiva tapa vapautua pelosta pysyvästi.

Miten voi saada tällaisen pelkoa karkottavan suhteen Jeesukseen? Voit kutsua Jeesuksen sydämessäsi luoksesi ja sitten viettämällä aikaa Hänen kanssaan rukouksessa ja Raamattua lukien ja laulaen hänelle. Lisäksi yhdessä seurakuntana ylistäen, rukoillen ja toinen toistamme tukien. Voit ottaa myös rohkeasti puheeksi pelkosi seurakunnassa luotettavien ihmisten kanssa.